Lietuvišką vyną „pažino“ Tytuvėnuose
2014-02-03

 

 

Tytuvėnų regioninio parko lankytojų centre susirinko beveik trisdešimt vyno gamintojų iš visos Lietuvos. Turbūt ne vienas gali pasakyti, kad teko ragauti senelių pagaminto naminio vyno. Tuo metu dažniausiai gamindavo iš obuolių, nes vyno gamybai reikalingas sultis buvo galima lengviausiai ir pigiausiai išgauti. Daug kas prisimena ir tuos didelius stiklinius apipintus butelius, į kuriuos ne viena dešimtis litrų vyno tilpdavo. Šiuo metu technologijos patobulėjo: vyno gamybai naudojami ir plastikiniai ar metaliniai indai, specialios mielės ir kiti priedai bei reikmenys. Ir vyno kokybė labiau prognozuojama. Patys vynai taip pat gerokai kokybiškesni.

Renginio pradžioje buvo išklausyta paskaita apie lietuvišką midų, kurią skaitė bitininkas, midaus gamintojas Erikas Augustinavičius. Sužinojome kaip ir iš ko gaminamas lietuviškas midus, kokių rūšių jis būna ir daug kitų įdomybių. Paragavome net tris rūšis Eriko pagaminto midaus. Skonis tikrai malonus ir išskirtinis.


Vynuogininkų asociacijos prezidentas Steponas Puipa paskaitė paskaitą apie ekologinį vynuogių auginimą. Pranešėjas daugiau kaip trisdešimt metų augina vynuoges. Jo pastebėjimai apie intensyvų pramoninį vynuogių  auginimą parodė kokia galima cheminė vyno tarša ir kiek yra įvairių neigiamų aplinkybių nuimant vynuogių derlių mechanizuotu būdu. Taip pat pranešėjas paaiškino, kaip reikėtų vynuoges Lietuvoje auginti ekologiškai, kokias veisles rinktis, kaip jas tręšti (net galimai naudojant kosminę energiją).


Vėliau vykusių vyno varžytuvių metu paragavome vyno, pagaminto ne tik iš vynuogių, bet ir iš aviečių, šermukšnių, serbentų, ir, net iš pienių, bei gudobelių. Visi susirinkusieji vyną vertino pagal išvaizdą, kvapą ir spalvą. Ir tam reikėjo visai nedaug, tik turėti popieriaus lapą, rašiklį ir švaraus vandens. Vyno žinovai ir mėgėjai buvo maloniai nustebinti, atradę puikius vyno kvapo ir skonio derinius. Geriausiais buvo pripažinti Raimundo Nagelės, Raimundo Valatkos, Broniaus Rudzevičiaus, Aivaro Sidaravičiaus ir Viktoro Gulbino gaminti vynai.


Norėtųsi, kad vis gerėjantis lietuviškas nedideliais kiekiais gaminamas vynas, midus ar kiti gėrimai „pralaužtų“ biurokratinius barjerus ir būtų paprasčiau pasiekiami pirkėjams. Užsienio šalių vyndariams Lietuvos vyno vartotojai atiduoda didžiules pinigų sumas (ko gero tikrai daugiau kaip 100 mln. Lt), o juk galėtų dalis tų pinigų tekti vietos gamintojams. Lietuviškas vynas ar midus tikrai didintų šalies turistinį patrauklumą kaip egzotiškas kulinarinis paveldas.

Tytuvėnų regioninio parko direkcijos informacija

 

Atnaujinta 2014-02-03
 
Tytuvėnų regioninio parko direkcija
Miško g. 3, 86477 Kelmės r.
Tel. 8 427 59031
El. paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai
www.kvepalai.lt www.spargalkes.lt spargalkes.lt www.tytuvenai.lt tytuvenai.lt