Valgomojo stalo formos ir dydžiai: ką rinktis pagal erdvę ir šeimos poreikius?

liustracija – pexels.com

Renkantis valgomojo stalą – būtina atsižvelgti ne tik į estetiką, bet ir į praktinius aspektus, tokius kaip erdvės dydis, šeimos narių skaičius bei gyvenimo būdas. Tinkamai pasirinktas valgomojo stalas gali ne tik padidinti komfortą valgant, bet ir paversti kambarį funkcionalesniu bei estetiškai patraukliu. 

Valgomojo stalo formos: kas labiausiai tinka jūsų erdvei?

Stalo forma yra vienas pirmųjų sprendimų, kuriuos reikia įvertinti. Jūsų valgomojo ar virtuvės erdvės dydis ir išplanavimas gali diktuoti – kokia forma geriausiai atitinka jūsų poreikius.

  • Apvalūs stalai – idealus pasirinkimas mažesnėms erdvėms. Jie suteikia daugiau intymumo, nes visi susėda aplink centrą, be kampų, kurie gali užimti nereikalingą erdvę. Apvalus stalas taip pat puikiai tinka mažesnėms šeimoms ar tiems, kurie nori, kad bendraujant su kitais visi būtų vienodai arti. Visgi, jei turite didesnę šeimą arba dažnai priimate svečius – apvalus stalas gali būti mažiau funkcionalus, nes riboja vietų skaičių.
  • Stačiakampiai stalai – tai klasikinis ir vienas populiariausių pasirinkimų. Jie puikiai tinka ilgesnėms patalpoms ir didesnėms šeimoms. Stačiakampiai stalai suteikia daug sėdimų vietų, todėl yra puikūs, jei dažnai rengiate didesnius vakarėlius ar turite gausią šeimą. Be to, šiuos stalus galima rasti įvairiausių dydžių, todėl galite pasirinkti tokį, kuris geriausiai atitinka jūsų patalpos dydį.
  • Kvadratiniai stalai – puikus sprendimas mažesnėms patalpoms arba virtuvės erdvėms. Kvadratiniai stalai suteikia šiek tiek daugiau vietos nei apvalūs, tačiau jie gali apsunkinti judėjimą siaurame kambaryje, nes kampai gali trukdyti. Tokie stalai dažnai tinka mažesnėms šeimoms ar poroms, kurios gyvena butuose.
  • Ovalūs stalai – tai geras pasirinkimas didesnėms erdvėms, jei norite kažko šiek tiek kitokio nei stačiakampis stalas. Ovali forma leidžia talpinti daugiau žmonių be didelio papildomo ploto reikalingo kvadratiniams ar stačiakampiams stalams. Jie taip pat turi elegantišką, minkštų linijų estetiką, kuri prideda jaukumo ir švelnumo bet kuriai erdvei.

Kaip pasirinkti valgomojo stalo dydį?

Stalo dydis priklauso nuo jūsų erdvės ir šeimos dydžio. Svarbiausias dalykas, kurį reikia apsvarstyti, yra tai – kiek vietos turėsite vaikščiojimui ir kiek žmonių dažniausiai sėdi prie stalo. Valgomojo komplektai pirmiausia turi atitikti konkrečios šeimos poreikius.

Jei turite ribotą erdvę – kompaktiški stalai gali būti geriausias sprendimas. Stalai su pratęsiamais elementais yra puiki idėja tiems, kurie retkarčiais priima daugiau svečių, pavyzdžiui, mažesnis stalas kasdieniam naudojimui gali būti prailginamas, kai reikia sėdėti daugiau žmonių per šeimos šventes.

Renkantis stalą – svarbu išlaikyti tinkamą atstumą tarp stalo ir sienų. Patartina palikti bent 90-120 cm erdvės aplink stalą, kad žmonės galėtų laisvai atsistoti ir judėti be kliūčių. Tai ypač svarbu siaurose ar ilgos formos patalpose.

Sėdimų vietų skaičius taip pat yra kritinis aspektas. Jei jūsų šeimą sudaro keturi žmonės – galite pasirinkti mažesnį stalą, kuris suteiks jaukumo, tačiau jei šeima didelė arba dažnai priimate svečius – būtinas ilgesnis stalas su papildomomis vietomis. Pavyzdžiui, šešiavietis stalas tiks šeimai su dviem vaikais, tačiau didesnės šeimos ar dažnai svečius priimančios šeimos gali apsvarstyti aštuonių ar daugiau vietų stalą.

Kokie faktoriai dar svarbūs renkantis stalą?

Gyvenimo būdas taip pat vaidina svarbų vaidmenį renkantis stalo formą ir dydį. Jei valgomasis stalas naudojamas ne tik maistui, bet ir kasdienėms veikloms, tokioms kaip darbo vieta, namų darbai ar amatų projektai – patartina rinktis didesnį stalą su plačia stalviršio zona. Tokiu atveju stalas turėtų būti ne tik gražus, bet ir praktiškas.

Kitas aspektas – medžiagos pasirinkimas. Mediniai stalai yra populiarūs dėl savo tvirtumo ir ilgaamžiškumo, tačiau reikia atsižvelgti į jų dydį, nes masyvus medinis stalas gali vizualiai užgožti mažesnę erdvę. Stiklo ar metalo stalai gali būti lengvesni ir tikslingesni šiuolaikiniame interjere, ypač jei norima suteikti erdvei šviesos ir modernumo pojūtį.