Virtuvinis vandens maišytuvas skamba kaip smulkmena, kol nepradedi juo naudotis kasdien. Būtent tada išlenda visi „kodėl šitas taškosi“, „kodėl netelpa puodas“, ar „kaip čia taip, kad jau varva“. Ir čia nesvarbu, ar virtuvė nauja, ar gyveni bute nuo 1987-ųjų – vienas nepatogus maišytuvas gali padaryti daugiau žalos nei sena plytelė sienoje.
Kad būtų lengviau suprasti, kuo išvis tie maišytuvai skiriasi – nuo klasikinių iki bekontakčių – kalbam ne technikų kalba, o žmonių.
Paprastas dviem rankenėlėm – pažįstamas nuo vaikystės
Toks, kur reikia atsukti šaltą ir karštą vandenį atskirai. Veikia. Bet kai reikia greitai nusiplauti obuolį ar pripildyti ąsotį, pradedi galvot, kodėl vis dar gyveni 1996-aisiais.
Jis dažnai būna pigiausias, bet tai ne visada reiškia geriausią. Nebent nori retro estetikos arba turi mažai vietos ir nesinori išlaidauti.
Vienos rankenėlės modeliai – patogu vienu judesiu
Tai turbūt dažniausias vandens maišytuvas šiuo metu. Viena rankenėlė reguliuoja tiek srovę, tiek temperatūrą. Pasuki – teka. Užsuki – viskas. Jei dar sumontuotas tinkamu aukščiu ir ilgis normalus – turi tai, ko reikia.
Šiuos renkasi tie, kam reikia paprastumo be cirkų. Ir, tiesą sakant, daugelis virtuvės naudotojų prie jų tiesiog pripranta.
Ištraukiama žarnelė – ne tik kavinėms
Anksčiau tai būdavo tik baruose ar restoranuose, bet dabar – visur. Atrodo kaip paprastas čiaupas, bet galvutė išsitraukia ir gali plauti kriauklę, pripildyti virdulį, net nuprausti daržoves tiesiai puode.
Tinka, kai kriauklė nepatogioje vietoje, kai indų daug arba tiesiog mėgsti patogumą be kompromisų. Ypač pravartu, kai vaikai kartais nori patys įsipilti vandens – viskas arčiau, aiškiau ir nesitaško.
Jautrus judesiui – bekontaktis
Nereikia spausti. Nereikia sukioti. Tiesiog prikiši ranką – vanduo teka. Nuėmei – sustoja. Atrodo kaip magija, bet tai jau realybė net ir paprastuose butuose.
Jei tau svarbu higiena arba virtuvėje dažnai rankos būna miltuotos, riebaluotos ar su žuvimi – bekontaktis vandens maišytuvas keičia žaidimo taisykles.
Tiesa, reikia elektros, baterijos ar kito energijos šaltinio. Tai gali būti kliūtis ne visur, bet verta įvertinti iš anksto.
Maišytuvai su papildomais kanalais filtruotam vandeniui
Jei galvoje sukasi mintis apie švaresnį, skanesnį vandenį be kalkių ir kvapo, verta atkreipti dėmesį į filtravimo sistemas, kurias galima prijungti tiesiai prie maišytuvo. Tokiu atveju nereikia papildomo kranelio šone. Viskas tvarkingai vienoje vietoje – nei netvarkos, nei bereikalingų gręžimų stalviršyje.
Šis tipas populiarėja ypač ten, kur žmonės rūpinasi, ką pila į stiklinę. Jei nori vienu judesiu turėti šaltą filtruotą vandenį – tai sprendimas, kuris kasdien atperka save.
Vandens maišytuvas virtuvėje nėra tiesiog čiaupas. Tai kasdienis įrankis, kuris arba padeda, arba trukdo. Jis neturi nervinti, taškytis ar būti „kažkoks nepatogus“. Turi būti tavo.
Rinkis ne tą, kuris „gražiai atrodo pas draugus“, o tą, kuris tiks tavo virtuvei, tavo kriauklei ir tavo rutinai. Ir tada vienu pasukimu jausies lyg virtuvė būtų tavo mėgstamiausia vieta namuose. Nes kai vanduo teka ten, kur nori – kažkodėl viskas būna paprasčiau.